ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
Π.Τ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνει  για τη νέα έκδοση του βιβλίου του “Τεχνικές οδηγίες για συστήματα κατάσβεσης”.

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των σωστών τρόπων προστασίας μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης από φυσικές υπερτάσεις. Αρχικά γίνεται μια περιγραφή της τεχνολογίας και του τρόπου λειτουργίας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.Στο επόμενο κεφάλαιο έχουμε μια γενική περιγραφή του τρόπου προστασίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων από φυσικές υπερτάσεις και γίνεται μια περιγραφή της αναγκαιοτητάς του.

Ύστερα παρουσιάζεται εκτεταμένα ο τρόπος μελέτης και εγκατάστασης από το πρωτό εώς το τελευταίο βήμα της προστασίας μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης τόσο σε Φ/Β πάρκα ,όσο και σε οικιακά συστήματα,δίνοντας και ένα παράδειγμα μελέτης αντικεραυνικής προστασίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100kWp.

Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησε τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική  αγορά.

Οι αντλίες θερμότητας φαίνεται να είναι το οικονομικότερο σύστημα θέρμανσης για τη χώρα μας σύμφωνα με αυτή τη μελέτη.

Οι θερμοστατικές βαλβίδες ή αλλιώς θερμοστατικές κεφαλές είναι απαραίτητες σε κάθε κεντρική εγκατάσταση καθώς επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Ας δούμε όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό.

 

Πώς ελέγχεται μία κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης;

Κατά κανόνα ο έλεγχος γίνεται με ένα θερμοστάτη (συχνά εγκατεστημένo στο σαλόνι) που είναι ρυθμισμένος συνήθως στους 20˚C.
Ο θερμοστάτης παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σαλονιού και όταν:

  1. η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 20˚C και
  2. είμαστε μέσα στο διάστημα που έχουμε προγραμματίσει,

στέλνει εντολή στο λέβητα να ξεκινήσει και να στείλει ζεστό νερό σε όλα τα θερμαντικά σώματα. Όταν στη συνέχεια:

  1. η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 20˚C ή
  2. λήξει το διάστημα που έχουμε προγραμματίσει

δίνει εντολή στον λέβητα να διακόψει και να πάψει να στέλνει ζεστό νερό.